De voedingspyramide

Klik op de afbeelding om ‘m in het groot te zien

De voedingspyramide is een makkelijke manier om in één oogopslag te zien wat belangrijk is bij de voeding van het konijn.

In het wild eten konijnen voornamelijk in de ochtend- en avonduren. Ze hebben dus maar beperkte tijd om te eten en in die korte tijd moeten ze veel eiwitrijk voedsel binnen zien te krijgen. Dat doen ze door gras te eten en alle lekkere kruiden en bloemen die daar tussen groeien. Bij huiskonijnen bootsen we dat natuurlijk gedrag na door ze onbeperkt hooi en een beperkt aantal gedroogde en verse kruiden aan te bieden.

Brokjes worden door veel mensen gezien als ‘het voer’ van konijnen maar zijn in feite een overblijfsel van de vleeskonijnen-industrie waarin konijnen zo snel mogelijk dik moesten worden voor de slacht.
Gelukkig hebben de moderne brokjes die functie niet meer en bevatten ze ook belangrijke vitamines en mineralen. Er is dus niets mis mee om je konijnen te verwennen met een bakje brokjes (de meeste konijnen zijn er gek op) maar het is belangrijk er heel matig mee te zijn.